Sparen voor je reis? Dit zijn onze tips:

Bereik je spaardoel sneller met deze tips.

 

Sparen gaat sneller als je een speciaal doel hebt.

Een bruiloft, een verbouwing, het kopen van een huis of een andere grote verandering? 
Het kan erg lastig zijn om geld opzij te zetten maar een doel hebben verandert je spaargedrag.

Hier deel ik je mijn spaartips.

 

 

Spaar voor een doel.

Ga een doel bedenken waar je voor wil sparen. Of het nu een weekendje weg is of een grote vakantie, of het nu een bruiloft is of misschien wel een tattoo.
Met een spaardoel ben je gemotiveerder om door te sparen en je hebt iets om naar uit te kijken. Hoe dichterbij je bij je eindbedrag komt, hoe leuker en spannender het wordt!

Bedenk een concreet doel om voor te sparen. Want zo ben je veel meer gemotiveerd om door te sparen. En al helemaal als het iets is om naar uit te kijken, zoals een vakantie of een nieuwe keuken. Hoe dichter je bij je doelbedrag komt, hoe leuker het wordt! Dit zijn veelvoorkomende spaardoelen

  • Grote uitgaven zoals een auto of een verbouwing.
  • Nieuw huis
  • Studiekosten
  • Vakanties
  • Extra aflossen op je hypotheek
  • Aanvullend pensioen

Veel mensen sparen ook om een buffer te hebben voor onverwachte uitgaven, denk aan een kapotte wasmachine of een fiets die gestolen wordt. Het is misschien niet zo duidelijk als bovenstaande spaardoelen maar het is evengoed belangrijk om wat geld achter de hand te hebben.

Hoeveel ga je sparen?

Zodra je de spaardoelen hebt vastgesteld is het ook gemakkelijker om te bepalen hoeveel er gespaard zou moeten worden.
Het spaardoel geeft aan hoeveel geld er nodig is om het doel te behalen, maar je mag zelf bepalen hoelang je er over doet.

Zorg dus eerst dat je inzicht krijgt in je maandelijkse in en uitgaven.
In mijn e-book over slim sparen deel ik werkbladen hoe je gemakkelijk inzicht kunt krijgen in je financiën. Het E-book kun je terugvinden in de webshop, maar ook door hier te klikken -> Klik hier voor het bestellen van mijn E-book.

 

Heb je al overzicht in je financiën? Kijk dan nog eens goed; wellicht kun je ergens nog geld besparen. Denk aan kleine uitgaven zoals een koffie op het station, een broodje voor onderweg, iets lekkers bij de benzinepomp etc. Dit zijn kleine uitgaven die er makkelijk doorheen sluipen maar waar je dus eigenlijk veel geld op zou kunnen besparen. Als je deze kleine uitgaven kan beperken, kun je dat weer in een spaardoel stoppen, een win-win situatie dus!

 

Lets go! Zoek een goed moment om te gaan starten.

Wetenschappers hebben onderzoek gedaan naar goede voornemens, deze hebben de grootste kans van slagen als je op een speciaal moment start.
Een verjaardag, het begin van een nieuw studiejaar, maar dit kan ook een maandag van een nieuwe week zijn.

Zet het startmoment in je agenda en op de spaar challenges als je die gaat gebruiken. Deze spaarchallenges zitten ook als bijlage in mijn e-book.
Als je automatisch gaat sparen via de bank ( want dat kan ook erg makkelijk! ) kun je meteen een bedrag instellen wat je automatisch gaat sparen.
Vergeet niet dat als je iets voor jezelf leuk maakt, je het langer vol houd.

Save before Spend!

Aan het einde van de maand krijg je je salaris. Tip: Boek meteen het spaarbedrag over als je je salaris ontvangen hebt.
Zo heb je meteen een goed inzicht wat er over is voor de rest van de maand. Om wel een beetje leuk verder te kunnen leven is het wel handig als je goed berekend hebt hoeveel je kan sparen. JE moet natuurlijk wel genoeg overhouden voor je vaste lasten en uitgaven die echt nodig zijn.

Het zou immers jammer zijn als je geld uit je spaardoelen zou moeten halen omdat je toch net niet rond kan komen, met andere worden:
Save before Spend -> Sparen voordat je het uitgeeft.

Automatisch sparen

Zoals al eerder benoemd kun je via je bank automatisch sparen.
Zelf zit ik bij de ING, en daar kan ik in de app gemakkelijk zelf spaardoelen aanmaken en hier een maximum bedrag voor instellen.
Ook kun je dus maandelijks instellen hoeveel je wilt overmaken naar dit spaardoel en per wanneer.
Ik krijg rond de 25e mijn salaris ( als het niet in het weekend valt ) en ik heb ingesteld dat ik een melding krijg als mijn salaris binnen is.


Dit is meteen mijn reminder om geld over te gaan boeken. Als eerste de huur en het boodschappen geld wat naar de gezamenlijke rekening gaat.
Daarna zet ik extra geld opzij voor de toekomst van onze kleine vriend en daarna komen de spaardoelen aan de beurt.
Ik weet precies wat er binnenkomt, wat er uit gaat en hoeveel ik over houd en heel eerlijk, het geeft mij enorme rust. 

Sparen is geweldig leuk!

Zodra je iets leuk maakt houd je het sneller vol, maar kies wel een manier die bij je past want anders is het gedoemd om te mislukken.
Ik maak zelf bijvoorbeeld gebruik van de app Woolsocks, in deze app moet je je bankrekening koppelen zodat je automatisch kunt sparen zodra je bij bepaalde winkels boodschappen doet. In deze app krijg je ook kortingsbonnen of zelfs dat je gratis producten zou kunnen proberen. Het geld wat je daar spaart komt op de app in je wallet terecht en kun je uit laten betalen wanneer je wil. Deze extra inkomsten zou je meteen weer door kunnen sluizen naar een van je spaardoelen.


Heb je nog meer extra inkomsten waar je geen rekening mee gehouden hebt? Sluis dit dan meteen door naar je spaarrekening of je spaardoelen.
Extra inkomsten zijn bijvoorbeeld je vakantiegeld, een 13e maand, geld wat je terugkrijgt van je energieleverancier maar ook je inkomsten via Marktplaats en Vinted. 
Heel eerlijk, Vinted boek ik zelf niet over naar mijn spaarrekening maar laat ik daar staan voor als ik zelf iets wil kopen of iets voor mijn zoontje. Richting Black Friday laat ik alles uitbetalen zodat ik lekker kan shoppen!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.